注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

即时行乐

Never, ever, work...

 
 
 

日志

 
 

大话西游,拾年之后  

2009-07-11 23:57:27|  分类: 吹水 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

2009-06-29

拾年前,我第一次睇<大话西游>,应该係无线电视翡翠台星期六夜晚播出个种广东话电影。至尊宝同学应该係94年就有了,不过我最终见到佢,应该都係迟佐几年。94年,我先翻小学二、三年班,乜嘢都唔识啊。就见到一只马骝跳来跳去,时不时变成一个靓仔去沟女。朱茵从来唔係我条菜,周星驰对我来讲亦都太老,我都唔知我睇呢部戏係为佐乜。

宜家我知道了,不过已经迟佐拾几年。

"豆瓣"上面有条友发贴话,佢用佐10年时间先睇得明呢出戏,睇明佐之后"恍然大悟,悲情万分"。边有咁夸张?我咁双鱼既人都净係流佐两滴眼泪遮。不过,我估条友係男人,又或者係gay。呢出戏完全就係拍俾男人睇既。係男人先会问,至尊宝究竟钟意(用爱上更恰当D)边个:白晶晶、紫霞,定係佢自己都唔知道?

我估,大部分男人肯定选自己都唔知道。佢地真系唔係扮野,係真係唔知。

好似大多数人睇完<大话西游>,都净係挂住分析至尊宝。有个经典而且深刻既评论我几钟意,如果冇呢个评论,或者我点都唔会再睇呢只马骝:

"当至尊宝仲係至尊宝既时候,佢尽情咁去爱,为佐白晶晶居然摞住月光宝盒翻到五百年前,甚至唔小心撞埋紫霞。至尊宝救老婆救唔成,反而唔小心爱上佐紫霞,虽然自己未必知,不过佢又有咩能力爱上佢呢?但係当至尊宝变成孙悟空,佢亦知道自己深爱紫霞既时候,佢又因为要背负太多责任而唔可以再去爱了。"

所谓由男仔变成男人,就係咁既道理。变成孙悟空既至尊宝,永远都唔可以再去爱紫霞了。虽然我相信佢的确係身不由己。

拍戏就话可以happy ending,真是生活中边有可能?大部分男人都选择hit-and-run(嚼完松),或者唔係佢地有心,可能真係为女人好。不过大部分男人係冇咁伟大既,如果俾你碰到,就算执到了。

讲翻女人,如果你係紫霞,你宁愿爱至尊宝定係孙悟空,抑或都唔爱?其实唔爱係最安全既。但係紫霞根本冇得拣,"上天注定既,大晒"。冇错,天注定既嘢就係冇得拣。上天就係好钟意玩嘢,俾你一样好嘢,但是你千其唔好去问俾我几耐,记得尽兴,唔好问"永远"。如果紫霞早就知道,至尊宝有一日係要翻去陪唐僧取西经,佢仲会唔会发"佢一定会骑七彩祥云来救我"既梦呢?

我发过。

可惜我唔係紫霞。孙悟空最后都係将至尊宝带翻去紫霞身边,但係我冇孙悟空。

原来,The Chinese Odyssey is an Odyssey of love。

大话西游,拾年之后。

  评论这张
 
阅读(941)| 评论(1)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017